Keramische terrastegels

Als je kiest voor terrastegels, heb je normaliter drie mogelijkheden: betontegelskeramische tegels of natuursteen tegels. De laatste mogelijkheid staat vooral omwille van zijn natuurlijk karakter erg hoog aangeschreven, maar daar hangt ook een hoger prijskaartje aan vast.

Keramische terrastegels hebben niet de nadelen van natuursteen (afbrokkelen, kleurverschil) en ook niet die van betontegels (kalkuitbloei, goedkope look). Keramiektegels voor buiten zijn gemaakt van klei die relatief kort wordt gebakken in ovens waar de temperatuur kan oplopen tot wel 1200 graden. Het voordeel van keramische tegels is dat ze kleurvast en minder krasgevoelig zijn, en geen kunstmatige kleurstoffen bevatten. De prachtige natuurlijke kleuren blijven daardoor behouden. Ook is er een ruime keuze uit prints, van de natuurstenen look tot de houtlook. Qua duurzaamheid gaan keramische tegels vele malen langer mee dan betontegels of natuursteen. Een korte opsomming van de voordelen:

 • Kleurvast (nagenoeg geen verkleuring)
 • Vol van kleur (kleurecht)
 • Minder kans op witte kalkuitbloei
 • Maatvast
 • Onderhoudsvrij
 • Vorstbestendig
 • Vuurvast
 • Makkelijk te plaatsen, ook voor de doe-het-zelver
 • Makkelijk te vervangen of te herplaatsen
 • Minimaal poreus, dus vlekbestendig
 • Bestand tegen hogedrukreiniging
 • Bestand tegen zout, anti-mos of anti-insect behandelingen
 • Hoge puntbelastingsweerstand
 • Goede antislipwaarde

INSPIRATIE NODIG? BEZOEK ONS 250M² BUITENTOONPARK

 • Groot assortiment grote buitentegels: 60×60 – 80×80 – 90×90 – 100×100 – 120×120 (2 cm dikte)
 • Grote stock (meteen ter beschikking)
 • Gratis advies van professionelen in het plaatsen van grote formaten en onderhoud

Welke terrastegel kiezen? 

Het klinkt natuurlijk erg leuk dat er zoveel keuze is, maar welke terrastegels heeft u nu eigenlijk nodig? Dit is mede afhankelijk van de ondergrond waar de tegels bij u op komen te liggen.

Keramische terrastegel 1cm dikte

1 cm dikke tegels van keramiek dienen verlijmd te worden op chape. Kies deze tegels dus enkel wanneer u ze buiten gaat verlijmen op een betonnen ondergrond. Raadpleeg altijd een ervaren tegelzetter wanneer u met deze tegels wilt werken. Er kan namelijk erg veel misgaan wanneer u deze tegels niet volgens de richtlijnen verlijmd.

Keramische terrastegel 2cm dikte

De keramische tegel van 2 cm is een nieuwe evolutie, speciaal ontwikkeld voor buitengebruik. Ideaal voor plaatsen op gras, op steen, op zand of met tegeldragers. Uiteraard kunnen deze 2 cm tegels ook traditioneel verlijmd worden op een geschikte ondergrond. Veel van deze tegels zijn met een lichte antislip uitgevoerd wat ze ook bijzonder geschikt maken voor de plaatsing naast een zwembad of jacuzzi. U kunt deze tegels dus ook kiezen wanneer u een dakterras wilt gaan bestraten zonder dat het terras te zwaar wordt. Wanneer u een ondergrond heeft die bestaat uit verschillende soorten split of drainage grind, hoeft u bij 2 cm dikke tegels deze kostbare ondergrond niet te verwijderen. Let op, dat u deze tegels altijd laat invoegen. Ditzelfde verhaal geldt voor de 3 cm dikke terrastegels van keramiek.

Keramische terrastegels aanleggen

Dilatatievoegen

De temperatuur van keramische tegels die in de zon liggen, bedraagt gemakkelijk 50°C. Doordat de tegels uitzetten, kunnen de voegen of de tegels barsten. Voorzie daarom de nodige uitzettingsvoegen of dilatatievoegen. Deze moeten door de volledige onderbouw (stabilisé) worden doorgetrokken.

Tegels mengen

Wanneer je keramische tegels bestelt, zijn dit normaal gezien tegels uit eenzelfde kleurbad. Toch is het belangrijk om keramische tegels, net als natuursteen, goed te mengen. Ze imiteren immers het uitzicht van natuursteen, hout of beton. Meestal bevat een verpakking daarom tegels met verschillende tekeningen. Meng de tegels goed zodat je niet dezelfde tekeningen naast elkaar legt. Leg tegels met dezelfde tekening ook in verschillende richtingen.

 

Voegen

Keramische tegels bewegen bij temperatuurverschillen en wateropname. Daarom raden we een minimale voegbreedte van 5 mm aan. Als voegmiddel voor keramische tegels gebruik je een voegmortel op basis van cement of een flexibel voegmiddel. Let op dat je de cementsluier niet verwijdert voordat de voegen volledig zijn uitgehard. Zo niet, verwijder je de cement uit de voegen en verspreid je deze opnieuw over de tegels. Wacht daarom minstens vier weken om de cementsluier te verwijderen.

Vakman of doe-het-zelver, wij geven je duidelijk advies en staan je met raad en daad bij. Voor ieder budget beschikt AZ Tegels over de juiste terrastegels. Kom langs en bewonder ons showpark vol met prachtige tegels. Wij beschikken over een zeer grote stock en kunnen uw bestelde tegels ook bewaren in één van onze magazijnen. Geef ons een seintje en wij komen ze leveren.